Korrekt optænding brændeovn

Skån miljøet og dine naboer ved at fyre korrekt op i brændeovnen.

Når du varmer dit hus eller sommerhus op med brændeovn er det vigtigt, at du fyrer korrekt med dit brænde. Nedenfor har vi gennemgået en række punkter, som du skal være opmærksom på for at du opnår den bedst mulige effekt af dit brænde og skåner miljøet og dine naboer for skadelige stoffer.


optænding brændeovn

Hvad kan jeg fyre op med?

Det er vigtigt at du kun fyrer op i din brændeovn med den type brændsel, som den er beregnet til. En brændeovn skal kun anvendes til afbrænding af helt almindelig rent træ. Dvs. at du ikke må fyre med f.eks. trykimpregneret træ eller træ med maling på. Derudover må du ikke fyre op med mælkekartoner, reklamer, plastik. Disse materialer vil udvikle sunhedsskadelige stoffer som f.eks. dioxin og saltsyre.


Brænde skal være tørt

Brændet skal være helt tørt før at det brændes i en brændeovn. Hvis træet ikke er helt tørt, så vil det udvikle en masse røg og give dårlig forbrænding. Derudover vil fyring med vådt træ give dårlig brændværdi, da der bruges med energi på fordampningen af vandet i træet. Dermed får du ikke lige så meget effekt ud af dit brænde, som hvis det havde været tørt.

Mange tror fejlagtigt, at blot fordi at brændet har ligget overdækket i et brændeskur udendørs, så er det parat til fyring, men det er ikke rigtigt. Ved blot at ligge udendørs og overdækket, så vil træet helt naturligt suge fugt til sig og dermed have en fugt i sig på brænde tidspunktet. Derfor er det en god idé at opbevare træet i en brændekurv indendørs i nogle dage, så denne fugt kan dampe af og træet kan være helt tørt når det skal benyttes.


Få god varme i brændeovnen fra start

Sørg for at der kommer godt med ilttilførsel når du tænder op i din brændeovn. Det er vigtigt at brændet får godt fat og din skorsten og brændeovn bliver varmet op, så den kan trække luft via skorstenen. Dæmp først ilttilførslen når der er blålige flammer i træet og godt sug i skorstenen. Hvis der ikke er tilpas høj temperatur, så vil røgen sætte sig som som i din skorsten.


Tænd op med pindebrænde og tændblokke

Den bedste måde at få gang i din brændeovn er at tænde op med pindebrænde og sprittabletter eller optændingsblokke og selvfølgelig rigeligt med luft. Du kan også starte med at fyre op med krøllede aviser.


Fyld kun lidt træ på ad gangen

Lad være med at fylde hele brændkammeret op med træ, men påfyld kun lidt træ adgangen og oftere. Giv gerne godt med luft ved hver påfyldning indtil flammerne igen er blålige. Hvis du putter for meget brænde i brændkammeret så vil forbrændingen blive uren og skorstenen tilsodet.


Tjek røgen fra skorstenen

Det er altid en god idé at gå udenfor og se hvordan røgen fra skorstenen ser ud. Hvis den er sort og kraftig, så har du højst sandsynligt fyret med vådt træ eller ikke fået tilført luft nok til brændeovnen. Røgen fra din skorsten skal være næsten usynlig.


Se videoen om hvordan du tænder op fra toppen

I nedenstående video udgivet af Videncentret Bolius kan du se hvordan en professionel tænder korrekt op i en brændeovn (og vigtigst af alt, hvordan du IKKE skal tænde op):


Yderligere informationer

Miljøstyrelsens kampagne om korrekt optænding: Læs her

DR om korrekt fyring: Læs her
Find de billigste priser på brænde lige nu.

Brænde

Find de billigste priser på træbriketter lige nu.

Træbriketter

Find de billigste priser på træpillerlige nu.

Træpiller